29"

MTB

Merida MTB 29"

 

A 29-es kerékszettel szerelt kerékpárok vázanyagtól függetlenül több előnyt is kínálnak: a kerék jobban kapaszkodik, és jobban gördül. Ráadásul, a kicsivel nagyobb tömeget is kompenzálja a nagyobb kényelem. Jó tudni néhány alapvető dolgot, ha össze akarjuk hasonlítani a 26-os kerekű bringákat az egyre inkább elterjedő 29-es megfelelőikkel. Vannak olyan jóslatok, miszerint egy napon - mivel általában csak előnyeik vannak - teljesen kiváltják majd a 26-os elődöket. A jóslatok vagy igaznak bizonyulnak, vagy nem, de tény, hogy a 29-eseknek van pár megkérdőjelezhetetlen előnyük:

A 26-osokkal összehasonlítva a 29-esek a nagyobb kerékméret miatt eleve jobban kapaszkodnak és kényelmesebbek. További előny, hogy a gumi nagyobb felületen fekszik fel a talajra és jobban tapad, felfelé vagy lefelé, kanyarban vagy fékezésnél is. Ugyanakkor, mivel nagyobb területen keresztezik egymást a küllők, jobb a kerék csillapítása, kényelmesebb is. Szintén előny a 29-es kerekeknél, hogy amikor átmegyünk egy bukkanón, a nagyobb kerekek laposabb szögben mennek át ugyanazon az akadályon, mint egy 26-os, így kevésbé lassulnak le. Így kevesebb energiába kerül leküzdeni az akadályt, könnyedebbé válik a tekerés a bringás számára. A komfortot erősítik a nagyobb kerék és sárférőhely miatt megnövelt hosszúságú lánc és támvillák is. Egy 29-es stabilabb is menet közben. A nagyobb tengelytáv miatt simábban fut a kerékpár, ami különösen lejtőkön jön jól. Szintén előnyt jelent a középrész eltérő helyzete. Egy 29-esen a keréktengelyek síkjához képest alacsonyabban van a pedáltengely. Emiatt meredek emelkedőkön az első kerék kevésbé hajlamos elemelkedni a talajtól, lefelé pedig kisebb a veszélye, hogy a bringás átbukjon előre a kormányon, úgy is szokták mondani, „jobban benne ül” a kerékpárban.

Fejlesztési részlegünk tudásának köszönhetően két karbonváz (Superlight, Pro) és két alumínium verzió (Lite, TFS) szolgál a hozzájuk illő konfigurációval. Például nem feledkeztünk meg arról, hogy a 29-esek természetéből adódóan magas homlok-rész a lehetőségekhez képes a legalacsonyabb legyen. A rövidebb láncvillák ellenére a hátsó traktusban a ballonosabb gumik mellett is marad elég sárférőhely. A tökéletesen kiegyensúlyozott középrész minden méretben kiváló menettulajdonságokat garantál felfelé és lefelé egyaránt. Nem számít, hogy egy versenyzőnek van szüksége ultramerev karbonvázra, szenzációs, 1100 grammos tömeggel, vagy egy hobbikerékpáros szeretné élvezni bringájával a nagyobb kényelmet, a biztonságosabb úttartást, és a robosztusabb felépítés mindennapi előnyeit: a Big.Nine nyergében minden kerekes jobban élvezi majd a kerékpározást!

 

Merida Big.Nine Carbon széria

 

Egyszerre hatalmas a 29-es kerekekkel és ugyanakkor pille könnyű a karbon váznak köszönhetően… Tesztelők mondták: „Telivér versenygép” l, „Leggyorsabb, legmerevebb, és legkönnyebb 29-es  a merevfarúak legjobbjaként...”

 

Merida Big.Nine Lite széria

 

Szkeptikus vagy a 29-essel  szemben?!  A Merida Big.Nine Lite mindenkit meggyőz, akinek kétsége lenne. Bátran vágjatok bele a „big foot”-ba, nem fogjátok megbánni!

 

Merida Big.Nine TFS széria

 

Kétség sem fér hozzá, hogy ezek a nagykerekűek több, fizikailag megcáfolhatatlan előnyt kínálnak. De még mindig az a kérdés, kinek készülnek? A Big.Nine család esetében  mindenkinek:  a hobbikerékpárostól a profi versenyzőkig!