Elektromos Merida kerékpárok áttekintése

2017.07.25.

Ezeket érdemes tudni, ha Merida ebike-ot, azaz elektromos rásegítéssel funkcionáló pedelec hajtású biciklit választasz...

Elektromos Merida bringák áttekintése - 1. rész

Merida ebike kínálat 2017

A kerékpározás az egyik legelterjedtebb hobbi/sport, a legtöbb háztartásban legalább egy bringa biztosan megtalálható. Jobb esetben ez a szám inkább 1 db/fő, vagy legjobb esetben még több! Ahol még nincs bicikli, ott legtöbbször az a kifogás, hogy „Áh, 5 km-t se tudnék letekerni…”. Erre a kifogásra (is) tökéletes válasz az e-bike! Varázslatos találmány azok számára, akiknek „csak egy kicsivel” kéne több és máris vígan falnák a kilométereket, de edzett versenyzők se mondanak nemet az e-bike-ra, ha az a kérdés, hogy önerőből kell feltekerni 2000 m szintet, vagy rásegítéssel. A 2016-os viszonylag szűk, bevezető választék után 2017-re a MERIDA óriásit bővített a városi e-bike kínálatán, és még nagyobbat a mountain bike-ok terén. Nem csak új modelleket, de új technológiákat is felvonultatnak idén, melyek közül az egyik legjelentősebb a Shimano bivaly E8000-es rendszere, kifejezetten extrém mountain bike-okra kifejlesztve.
 
ACTIVE
 
170717 ebikes 2
 
Felkelsz reggel, kinézel az ablakon és a ragyogó napsütés egyszerűen nem hagyja, hogy autóba ülj? Persze már pattannál is a biciklidre és tekernél be a városba, de hogy fürdesz a munkahelyeden, hogy viszel váltóruhát? Ezektől a gondoktól mind megmenekülsz, ha a kerékpárod történetesen egy e-bike! Tekerj úgy, mintha nem sietnél, haladj úgy, mintha versenyeznél! Majdnem 300%-os rásegítéssel támogat a Shimano E6000 motorja, így erőfeszítés nélkül, a dugó mellett elsuhanva, pillanatok alatt a célnál lehetsz.
 
 
PERFORMANCE
 
170717 ebikes 3
 
A MERIDA e-bike választékának performance kategóriája minden kétséget kizáróan a kerékpáripar Teslája. A legjobb minőségű, legerősebb elektromos motorokkal felszerelt eBIG.TRAIL, eONE–TWENTY és eONE–SIXTY modellek olyan gyorsíthatósággal és hatótávolsággal rendelkeznek, amire korábban még nem volt példa ebben a kategóriában. A japán óriás, a Shimano új E8000-es rendszerével megtámogatva ezek a biciklik versenyzőket megszégyenítő teljesítményt kölcsönöznek neked.
 
 
SPORT
 
170717 ebikes 4
 
Fontos a teljesítmény, fontos a hatótávolság és amennyiben nem szponzorált versenyzőkről van szó, fontos nyilván az is, hogy mindezekért mennyit kell kifizetni. A sport kategória két Shimano rendszer (E6000 & E8000) összegyúrásának eredménye, melyben a nagyobb akkumulátor és a takarékosabb motor dolgozik együtt. Ez a kombináció elegendő nyomatékot biztosít durvább terepen is, ráadásul a kisebb motor miatt a performance kategóriához képest nagyobb hatótávolsággal kedvezőbb áron.
 
 
SHIMANO STEPS Hajtóművek
Valószínűleg nincs olyan kerékpáros, akinek újdonságot jelent a Shimano márka, ami nem meglepő, ha arra gondolunk, hogy a kerékpáralkatrész-piac felét ők birtokolják. A japán gyártó mindig is élen járt a fejlesztésben, számtalan olyan technológiát találtak ki, mely jelentős előrelépést jelentett a kerékpáriparban. A Biopace, Dyna Drive, SLR, SPD és még sok más, mind olyan kihagyhatatlan mérföldkő, ami nélkül ma még egész máshol tartana a sportág. Ebbe a sorba csatlakozik be a Shimano elektromos hajtása, a STePS rendszer.
 
 
SHIMANO 8000
 
170717 ebikes 6 8000
 
Elektromos rásegítést nem idén láttunk először, de a Shimano E8000 rendszere így is megér néhány szót. Elődjéhez képest hihetetlenül gyors reakcióidővel rendelkezik, ami a mountain bike-os, hirtelen változó környezetben rettentő fontos szempont. Biztos, hogy senkinek nem hiányzik az extra tolóerő egy olyan kanyarban, amit örül, ha élve bevesz az ember, utána viszont azonnal kapcsol a motor, így az E8000-rel a lehető leghatékonyabb kigyorsítás vihető véghez. A motor és az akkumulátor miatt minden e-bike nehezebb egy átlagos biciklinél, ez alól a MERIDA-k sem kivételek, ezért az E8000 ’Power Walk Assist’ funkciója séta közben, vagy hegyi tolós szakaszokon is segít tolni a kerékpárt.
 
 
SHIMANO 6000
 
170717 ebikes 5 6000
 
A Shimano sokáig kivárt a pedelecpiacra való belépéssel, évekig nézegettük az Eurobike kiállításon a különböző „már majdnem kész” fázisú demo szettjeit, de aki ismeri a japán óriást az tudja, hogy nem adnak ki fércmunkát a kezükből. Azt pedig, hogy mennyire lehet sikeres a STePS, mi sem mutatja jobban, mint az a szelet, amit a Bosch tortájából harapott ki 2017-re. A Shimano rendszere kompaktabb, könnyebb és lényegesen olcsóbb, mint a németeké, és ez a három ismérv már bőven elegendő ahhoz, hogy új vázak készüljenek, tökéletesen a Shimano rendszeréhez optimalizálva. A MERIDA olyan széles választékot szerel idén E6000-rel, amire korábban még nem volt példa.
 

Elektromos Merida bringák áttekintése - 2. rész

Elektromos Merida bringák áttekintése - 2. rész

Aktív életmódot élők körében is van, hogy pusztán lustaságból vagy már unalomból döntenek úgy egy napsütéses tavaszi délelőttön, hogy nem mennek ki biciklizni, mert „már bejárták az egész környéket” vagy aznap épp nagytakarítás van és ez remek kifogásnak tűnik… de! Takarítani sötétben is lehet, és ha véletlenül egy e-bike bújik meg a garázsban, az egy úttal bejárható terület a többszörösére nő. Ugyan az elektromos rásegítés csak 25 km/h-ig dolgozik, de aki ezt a sebességet egyébként sem lépné túl, azok rengeteg energiát spórolhatnak meg, ami döntő szerepet játszhat a haza- vagy továbbtekerés eldöntésében. A MERIDA legtöbb aktív kategóriás modellje gyári felszereltségként sárvédőt, csomagtartót, lámpaszettet és minden szabályos közúti közlekedéshez szükséges kiegészítőt tartalmaz, így a boltból kigurulva az égvilágon semmivel nem kell már foglalkozni, menetkész kerékpárt kapunk. Természetesen a karbantartásról ilyenkor sem szabad megfeledkezni! A klasszikus városi kerékpárforma is megtalálható az idei választékban, alig pár tíz centis átlépési magassággal és természetesen E6000 rásegítéssel.
 
800-EQ-BLK-GRY-BLU
eSPRESSO 800 EQ
 
 
 
 
600-EQ-ANTH-BLK-GRN
eSPRESSO 600 EQ
 
 
 
600-L-TOUR-RED
eSPRESSO 600
 
 
 
CITY-600-EQ-L-BLU-BLK
eSPRESSO CITY 600 EQ